Overskriften henviser til en berømt hymne fra den legendariske hippiemusical: Hair fra 1967. Thi hvis man sætter til bords med et glas Westmalle Tripel er det som at lukke solskinnet ind.

WMtripel

Jeg smagte øllet for første i gang på Grote Markt i Antwerpen i 1990'ernes begyndelse. En varm sommerdag trængte jeg pludselig til en øl med høje procenter. Det er en tosset disposition, for høj styrke slår hårdt i solen. Men øllets farve, fylde og styrke var som at drikke et destillat af solstråler. Fyldigt, rigt med en behagelig sødme i bunden. Et mesterværk og en nådesgave.

Jeg skriver dette lige efter jul, og når man har smagt det gode juleøl med masser af krydderier og høj sødme, er Westmalle Tripel velgørende og neutraliserende. En klar bebuder af forår og øllet giver udlængsel efter det dejlige Europa og Belgien.

Det hellige hjerte

Westmalle Tripel brygges på Westmalle-klosteret, eller som det hedder korrekt: "Abdij Onze-Lieve-Vrouw Van Het Heilig Hart" (Vor Frue-kloster af det hellige hjerte). Man begyndte
efter optegnelserne at brygge øl der i 1836, men det var kun til brug inden for murene. I 1865 begyndte broder Ignatius Van Ham at sælge øl fra klosteret gennem en lem ud til den profane verden, og i 1920'ernes begyndelse tog man fat på et salg til detailhandlere.

Den mørke Dubbel (7 % alc. vol.) var klosterets første produkt, og den blev elsket og dyrket lokalt i Malle-området. Øllet har en smuk lød som kastanje – anslaget er sødligt (sirup, blommer, tørret frugt), og der afsluttes med en smuk efterklang af mild bitterhed. Dette øl udskænkes fra fad på Charlies bar i Pilestræde. Et besøg værd!

Westmalle Triple blev først udviklet i 1930'erne og udbredt efter Anden Verdenskrig. Øllet er i dag er et klart forbillede for alle bryggere, der vil skabe en Tripel. Den fremstilles ikke
til udskænkning på fad som Dubbel, men fås kun på flasker med gærsediment.

Westmalle Triple (9,5 % alc. vol.) har en farve som gyldent korn (12-13 EBC). Skumkappen er fast og stærk og på det smukke ciselerede Westmalle-glas hænger skummet som fine spindelvævstynde gardiner. I lighed med Dubbel brygges Triple med en skrå af malt fra Frankrig. Der brygges udelukkende på lyse malte og en tilsætning af lys kandissukker (20 % Plato). Urten tilsættes humle af typerne Žatec, Tettnanger og Styrian Goldings – der anvendes ikke piller eller ekstrakt, men hele tørrede humlekopper. Styrken er 40 IBU. Anslaget er som ren fyldig, syrlig frugt – æble?, og eftersmagen er forrygende i sin varme tørhed.

Munkene reklamerede på et tidspunkt med, at en Tripel var det bedste middel mod appetit- og søvnløshed, og "at to glas ville nedsætte tilbøjelighed til stress med 50 %". I dag er en sådan anbefaling desværre ikke tilladt i det offentlige rum.

Westmalle Tripel blev et forbillede for en helt ny stilart i Belgien. Man skabte øllet som en lys ale, fordi pilsnerrevolutionen i det 20. århundrede medførte, at publikum ville ha' lyse sorter på bordet. Der brygges glimrende Tripel i Belgien udover Westmalles grundpille, som fx Karmeliet Tripel og St. Bernardus Tripel, og i Danmark laver Amager Bryghus en dejlig Dragør Tripel, og på Fyn har Eddie Szweda udviklet en spændende fusionsøl: Chili Tripel (9,2 % alc. vol.). Tripel kan man altid drikke, og når aspargessæsonen sætter ind, er øllet den eneste mulige ledsager til dette himmelske måltid.

Gezondheit!

Carsten Berthelsen2

Carsten Berthelsen er oldermand for Danske Ølpublicisters Laug. Han har skrevet en række bøger om øl, herunder: Ølrejsen – en rejse i øl og kultur – og ølkultur (2003 – revideret 2011), Juleøl – skik og bryg (2004), 50 øl som du skal smage før du dør (sammen med Rolf Nielsen, 2007), Ølrejsen til Prag (2007), 24 øl du skal smage før jul (2008), Øl for enhver smag (2008) og Ølrejsen
til Berlin (2009). Ølkogebog udsendt i 2012 - skrevet i samarbejde med kokken Carsten Kyster: Godt Bryg, god mad. Tv-udsendelser for DK4. Carsten Berthelsen modtog i 2007 Danske Ølentusiasters hæderspris. Blev i 2013 udnævnt som Æresmedlem af Danske Ølentusiaster. International øldommer.

Bor på Østerbro og kommer gerne på lokale steder med godt bryg som The Black Swan i Borgergadekvarteret og Café Bohemia, der udskænker tjekkisk fadøl i Gothersgade.

Ølkalender

August 2018
M T O T F L S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Månedens øl

Jubilæumsbryg fra Køge

Braunstein på Køge Havn har nu i 10 år leveret fine dråber til bevidste ølganer i Danmark.

Læs mere

OM CPH Beer

Vi vil gerne hylde det gode øl. Ære alsidighed, kvalitet og opfindsomhed omkring den gode smagsoplevelse. Og derfor har vi skabt denne hjemmeside, hvor du forhåbentlig kan finde smutveje, anbefalinger og gode idéer til den ægte nydelse af øl i København.


Tag for dig. Smag. Bedøm. Og del (om ikke øllet, så oplevelserne) med os andre, så vi alle lettere kan finde det bedste øl - de bedste steder.

 

Velkommen til CPH Beer

Nyheder

Fra pis til pilsner

Vi håber det kommer til at smage bedre end det lyder... Onde tunger vil påstå, at det ikke gør forskel...

Læs mere
Warpigs godt fra start

I Kødbyen på Vesterbro rykkede brewpubben Warpigs ind i store lokaler i april.

Læs mere
Katastrofe for dansk øl: Dansk malt er for dårlig

De skrappe danske miljøregler giver mindre protein i kornet. Og dermed kan det ikke bruges til malt i øl.

Læs mere
Find nærmeste ølsted på telefonen

Man kender det... Børnene på slæb, ægtefællen rundt på hele Strøget... Og man har selv mest lyst til en god øl, men ved ikke lige hvor det nærmeste ordentlige sted er.

Læs mere