316Den amerikanske udgave af et pintglas kaldes også den fattige mands pint. Det er et glimrende all-round ølglas. Med sin form gør den det muligt at skabe en bred og fyldig skumkrone, men det er stadig muligt at bedømme øllets farve og konsistens i glasset. Glasset egner sig til lagerøl, bitter, lysere og gyldne ale-typer, måske særligt IPA, og til stouter, portere og visse typer witbier.

316Et glas, der er det klart oftest forekommende på de mere folkelige ølsteder, men også af mange betragtes som et godt all-round ølglas, bl.a. fordi det skaber god mulighed for at bedømme farve og konsistens, men samtidig giver plads til aromaerne i øllet. Det ekstra sving i glassets top giver bedre plads til at skumkronen kan sætte sig. Glasset egner sig til lagerøl, ale-typer, stouter, portere, bitter, røgøl og visse typer witbier.

316Dette glas findes med høj stilk og let skål, men også med mere bastante skåle, i tykt ornamenteret, evt. bemalet glas. De bedste af dem har også en skåret/arret bund, der skaber ekstra og synlig kulsyreaktivitet, og dermed understøtter en fin skumkrone og udløser flere smagsnuancer. Den brede munding og relative dybde gør, at glasset passer godt til alkoholstærke typer. Glasset bruges fx til belgiske ales, dubler, tripler og qaudrupler, og til berliner weisse.

316Et højt og slankt glas, der slutter i en blød bue mod toppen, så de skabes plads til og understøttes en høj og fast skumkrone, som mange hvedeøl skaber. Den store glasflade i højden giver mulighed for at bedømme farve og konsistens. Glasset egner sig til alle typer af hvedeøl, wiessbier og til roggenbier, evt. også nogle gueuze-typer.

316Det gode ved et krus er den oplagte mulighed for at skåle på traditionel festlig vis, og netop øltyper kendt fra Oktoberfest hører hjemme i kruset. Det indeholder ofte større mængder, så det skal være letdrikkeligt øl. Kruset findes også i en ugennemsigtig stenvariant, ofte med låg, der holder på temperatur og kulsyre. Et rygte siger, at låget blev opfundet under Den Sorte Død, for at undgå nedfald af fluer mv. mellem øltiderne. Glasset egner sig til pilsner, bock, britisk ale, og lager.

316Glasset minder lidt om et champagneglas eller vinglas, og skal også understøtte en lambics sprudlende natur. Giver plads til farve og kulsyreperler, men samler typisk aromaerne ved at bue let indad mod toppen. Bruges til lambic.

316Et typisk højt og slankt glas, der benyttes til de øltyper, der er relativt letdrikkelige, og primært drikkes som tørstslukkere. Har ofte en åbning der munder ud som en trompet, så der er plads til skumkronen, mens perlerne og farverne fanges i det lange glas. En klassisk udgave er pokalglasset, der er et pilsnerglas på fod. Glasset egner sig til pilsner og schwarzbier.

316Mange forveksler glasset med et cognac-glas, for formen er meget den samme. Men størrelsen gør at man ikke skal nøjes med cognac-udgaven til øl. Et afrundet glas, der virkelig fremhæver aromaerne fra malten, og også styrker humlesmagen. Holder godt på skumkronen med sin top. Det kan ’varmes’ i hånden, og passer derfor godt til alkoholstærkere typer, der skal tempereres. Glasset egner sig til stærk ale, bruin, tripler, double IPA, imperial stout, quadrupler og barley wine.

316Som navnet indikerer, så er glasset formet som en tulipanblomst. Den øverste kant buer let ud, så der skabes en læbe, til at holde på skumkronen. Samtidig sørger fomen for at fange og forstærke aromaindtrykkene. Glasset er godt egnet til belgiske ales, saison, visse gueuzer og til vildgærede typer.

316Et højt, slankt og cylinderformet glas, der skaber mulighed for at vurdere farve og konsistens, men ikke bygger den store skumkrone, og derfor også giver plads til aromatiske indtryk. Det er typisk ikke til de store mængder. Glasset bruges særligt til lidt mere smags’følsomme’ typer, fx altbier, bock, gueuze, kölch og evt. tjekkisk pilsner.

Ølkalender

September 2017
M T O T F L S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Øltips

316
Britisk pintglas (Tumbler)

Et glas, der er det klart oftest forekommende på de mere folkelige ølsteder, men også af mange be...

Læs mere

Månedens øl

Jubilæumsbryg fra Køge

Braunstein på Køge Havn har nu i 10 år leveret fine dråber til bevidste ølganer i Danmark.

Læs mere

OM CPH Beer

Vi vil gerne hylde det gode øl. Ære alsidighed, kvalitet og opfindsomhed omkring den gode smagsoplevelse. Og derfor har vi skabt denne hjemmeside, hvor du forhåbentlig kan finde smutveje, anbefalinger og gode idéer til den ægte nydelse af øl i København.


Tag for dig. Smag. Bedøm. Og del (om ikke øllet, så oplevelserne) med os andre, så vi alle lettere kan finde det bedste øl - de bedste steder.

 

Velkommen til CPH Beer

Nyheder

Fra pis til pilsner

Vi håber det kommer til at smage bedre end det lyder... Onde tunger vil påstå, at det ikke gør forskel...

Læs mere
Warpigs godt fra start

I Kødbyen på Vesterbro rykkede brewpubben Warpigs ind i store lokaler i april.

Læs mere
Katastrofe for dansk øl: Dansk malt er for dårlig

De skrappe danske miljøregler giver mindre protein i kornet. Og dermed kan det ikke bruges til malt i øl.

Læs mere
Find nærmeste ølsted på telefonen

Man kender det... Børnene på slæb, ægtefællen rundt på hele Strøget... Og man har selv mest lyst til en god øl, men ved ikke lige hvor det nærmeste ordentlige sted er.

Læs mere